Help mijn website is gehackt

Op het internet zijn hackers, veelal geautomatiseerd, opzoek naar kwetsbare Joomla websites waarop ze dan zeer geavanceerde hack tools kunnen loslaten, of waarop ze door middel van brute-force (heel veel wachtwoorden uitproberen) proberen in te loggen. Op het internet zijn hackers, veelal geautomatiseerd, opzoek naar kwetsbare Joomla websites waarop ze dan zeer geavanceerde hack tools kunnen loslaten, of waarop ze door middel van brute-force (heel veel wachtwoorden uitproberen) proberen in te loggen. De gebruikersnaam op veel Joomla websites is immers 'admin' en als u gewoon oneindig veel wachtwoorden uitprobeert dan kom u vanzelf een keertje binnen. Dit scenario is helemaal niet zo ondenkbaar als veel Joomla website beheerders denken. Het Brute-Force probleem in Joomla is vrij eenvoudig op te lossen. Kijk hier hoe!

U heeft nog een schone Back-up...

Allereerst kunt u het beste zover zij nog niet op de hoogte zijn uw hostingprovider op de hoogte brengen zodat deze gepaste maatregelen kunnen nemen en verdere uitbreiding van het virus voorkomen kan en niet geheel onbelangrijk zij kunnen u ondersteunen met u probleem denk hierbij aan het veranderen van het ftp gegevens (username/password).

Een backup van de site terugzetten is het eerste wat u nu gaat doen. Dan veranderd u al uw paswoorden van uw Joomla back-end van uw database en u veranderd uw ftp login en paswoord en controleer bij uw gebruikers of er geen vreemde gebruikers tussen staan of gebruikers met de verkeerde rechten! U controleert nu of uw versie Joomla de nieuwste is zo niet update u deze eerst naar de nieuwste versie.

Dan controleert u alle extensies (modules/plugins) op de nieuwste versies en dan alles weer up2date is zet u uw site weer hackvrij online. Dan scan met uw virusscanner uw lokale computer(s) op eventuele Trojaans of virussen. Als dit achter de rug is bent u er weer zeker van dat alles virusvrij is.

U heeft geen schone back-up....

Ook nu kunt u het beste eerst uw hosting provider op de hoogte brengen. Er zit er niks anders op: De site moet weer veilig gemaakt worden. Dat betekent dat de hacks in de site handmatig verwijderd moeten worden. Vaak is dit een tijdrovende klus waarbij bestanden moeten worden doorgespit, data worden geïnspecteerd en vergeet u er 1 hebben dit betekend meestal dat uw site binnen de kortste keren weer besmet zal raken.

Er is eigenlijk maar een advies. De site moet vliegensvlug opnieuw opgebouwd worden compleet nieuwe installatie van Joomla's meteen op de nieuwste versie 3.X vaak moet u in het begin even iets inleveren qua uitstraling en gelijkenis van uw oude site maar meestal is dat een kwestie van paar dagen, maar u serveert uw klanten ondertussen dan wel een veilige website.

Voorkomen is beter dan genezen...

Zorg ervoor dat voortaan uw wachtwoorden veilig zijn opgeborgen en houd uw website up to date. Stel het aanschaffen van een goed antivirusprogramma (ook voor uw smartphone en tablet) niet uit. En natuurlijk zorgt u ervoor dat u elke dag / week / maand een backup maakt van uw website(s) en uw computer(s).

Blijkt uw Joomla! gehackt? Aarzel dan niet om stappen te ondernemen. Uw klanten zullen anders snel het vertrouwen in u en uw site verliezen. Dat is zonde van de site en de tijd en moeite die u erin steekt.

De naam Joomla!® en logo worden gebruikt onder een beperkte licentie met toestemming van Open Source Matters. Joomla.nl is niet verbonden aan en is geen onderdeel van Open Source Matters, Inc, of the Joomla! project Powered by Xara Hosting